Stowarzyszenie Twórców Sztuki i Rękodzieła Artystycznego w Redzie

Stowarzyszenie Twórców Sztuki i Rękodzieła Artystycznego "KUNSZT" rozpoczęło swoją działalność w styczniu 2005 roku. Współzałożycielami są Wiesław Horak i Beata Zawal-Brzezińska.

Kunszt Reda

Obecnie kieruje nim 5 osobowy zarząd: Beata Zawal - Brzezińska - prezes, Anna Frańczak - wiceprezes, Wiesława Stępniarek - wiceprezes, Witold Kończak - wiceprezes i Jadwiga Kamionka - skarbnik.

Skupia artystów profesjonalnych i amatorów takich dyscyplin jak: malarstwo, tkanina artystyczna, haft, rzeźba, fotografia, biżuteria, rysunek, a także decoupage oraz witraż. Obecnie należy do niego ok. 30 artystów. Większość z nich to malarze, niektórzy od wielu lat znani są w środowisku i ich prace oglądać można m. in. na stałej ekspozycji w Bibliotece Miejskiej w Redzie.

Celem stowarzyszenia jest skupienie wszystkich twórców w jednej organizacji, umożliwienie im rozwoju artystycznego, reprezentowanie interesów członków wobec władz, organizacja plenerów i wystaw.

W Stowarzyszeniu Kunszt zawiązały się trzy sekcje: Sekcja plastyczna, Sekcja fotograficzna i Sekcja rękodzieła artystycznego. Mimo, że każda z nich ma odmienną specyfikę pracy, stanowią całość, a niejednokrotnie zazębiają się. Niektóre osoby należą do kilku sekcji.

W naszym gronie mile widziane są wszystkie osoby z duszą artystyczną, niezależnie od stopnia rozwoju i wykształcenia. Mamy częste spotkania, warsztaty, plenery, prezentacje, kto chce to w nich uczestniczy. Kunszt jest organizacją dla dorosłych i to jest wspaniałe, że właśnie tu mogą rozwijać swoje pasje. Serdecznie zapraszamy tych wszystkich, którzy malują, rysują, rzeźbią, fotografują lub wykonują inne prace artystyczne, również z poza Redy.

zródło Kunszt