mazurkiewicz

Aleksandra Mazurkiewicz

Urodzona 13 kwietnia 1984 roku w Wejherowie. Od 2004 roku zamieszkała w Gościcinie. Jest absolwentką Szkoły Podstawowej Nr 9 w Wejherowie, Państwowej Szkoły Muzycznej I stopnia w Wejherowie w klasie fortepianu, Liceum Sztuk Plastycznych w Gdyni Orłowie na kierunku formy użytkowe, specjalność metaloplastyka.

W 2010 uzyskała tytuł magistra sztuki na Wydziale Sztuki Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych.

Już od najmłodszych lat interesowała się sztuką, a szczególnie muzyką i plastyką. Z malarstwem, rzeźbą i grafiką warsztatową po raz pierwszy zetknęła się w Ognisku Pracy Pozaszkolnej w Wejherowie, uczęszczała na zajęcia plastyczne w Wejherowskim Centrum Kultury i uczestniczyła w zajęciach plastycznych w Pałacu Młodzieży w Gdańsku. Interesuje się różnymi dziedzinami sztuki: malarstwem olejnym i akrylowym, witrażem, rysunkiem, rzeźbą, metaloplastyką, grafiką warsztatową i komputerową, fotografią, tkaniną artystyczną oraz animacją komputerową.

W pracach najczęściej posługuje się techniką odlewu z brązu, gipsu, wycisku z papieru, repusacji w blasze, linorytem, akwafortą, akwatintą, klasyczną fotografią czarno białą.