Misternicy Kaszubscy

W roku 2001 z inicjatywy Wojciecha Rybakowskiego zawiązuje się grupa entuzjastów, która 16 marca 2002 roku po raz pierwszy wystawia Misterium Męki Pańskiej przy okazji odbywających się rekolekcji wielkopostnych dla młodzieży, którym przewodniczy ks. bp. Tadeusz Gocłowski. Inscenizacja odbywa się w malowniczej scenerii Kalwarii Wejherowskiej. Udział w niej biorą amatorzy z Wejherowa i okolic: dzieci, młodzież jak i osoby dorosłe. Przy każdej z kaplic odgrywana jest scenka dotycząca wydarzeń Drogi Krzyżowej. Najbardziej rozbudowana jest scena pierwsza tj. Skazanie Chrystusa przed Piłatem oraz ciąg połączonych stacji od Obnażenia do Zdjęcia z Krzyża.

Misternicy Aktorzy przebrani są w stylizowane stroje ówczesnej Jerozolimy. Skazani dźwigają krzyże na których później wiszą. Orszakowi towarzyszy Setnik na koniu. Cenną pomocą okazują się żołnierze z wejherowskiej jednostki i strażacy - ochotnicy, którzy zabezpieczają miejsca odgrywania scen przed modlącymi się "widzami". W przepiekny sposób rozbrzmiewa specjalnie skomponowana muzyka autorstwa Cezarego Paciorka do słów Tomasza Pohla. Zaplecze techniczne i patronat nad przedsięwzięciem obejmuje Wejherowskie Centrum Kultury, a główny trzon aktorski stanowi grupa teatralna Eksperyment przy WCK.

W roku 2006 odbywa się kolejna inscenizacja na Kalwarii Wejherowskiej w przeddzień Niedzieli Palmowej. W Wielki Piątek tegoż roku grupa zostaje zaproszona do Gdańska, gdzie przed Dworem Artusa odbywa się "sąd nad Cieślą z Nazaretu", orszak przechodząc przez Gdańską Starówkę i centra handlowe dochodzi pod bramę Stoczni Gdańskiej, gdzie przy pomniku Trzech Krzyży odbywa się Ukrzyżowanie.

Starania o rozszerzenie Misterium przynoszą efekty. W porozumieniu z dziekanem ks. Tadeuszem Reszką i jego współudziale Misternicy odtwarzają uroczysty wjazd Chrystusa do Jerozolimy w Niedzielę Palmową. Przemarsz Jezusa na osiołku spod Bramy Oliwskiej kończy się w Kolegiacie Mszą Świętą gdzie rozbrzmiewa Hosanna!

Kolejną Kalwarią, którą nawiedzają Misternicy jest Kalwaria Wejherowska. Nie można było nie podziwiać Kalwarii w jej odrestaurowanej odsłonie. Kalwaria po remoncie odzyskuje swój pierwotny blask.

zródło Misternicy Kaszubscy