Natasza Sobczak

Sobczak Natasza, malarka. Urodziła się 22 marca 1970 r. w Jarocinie. Z Kaszubami związana od 17 lat. Mieszkanka Gościcina. W 1990 r. ukończyła Liceum Plastyczne w Zduńskiej Woli, z dyplomem Technik plastyk wystawiennik. Od 2007 r. należy do Klubu Plastyków przy Zrzeszeniu Kaszubsko - Pomorskim w Wejherowie, które w 2009 r. przekształciło się w Stowarzyszenie Artystów Plastyków "Pasja", którego jest wiceprezesem. Od 2010 jest również sekretarzem Bałtyckiego Stowarzyszenia Marynistów im. Antoniego Suchanka. Uczestniczyła w licznych plenerach i wystawach w kraju i za granicą, m. in.: wystawie z okazji "10 - lecia Klubu Plastyków" (Wejherowo 2008 r.); plenerze i wystawie międzynarodowej "Tyreso" (Sztokholm 2008 r.); plenerze i wystawie międzynarodowej "Nadmorskie Spotkania Twórcze" (Białogóra 2008 r.); plenerze i wystawie ogólnopolskiej "Piaśnica 70 lat później" (Orle 2009); plenerze "Dekalog" (Jazowa 2009); wystawie "Misterium Wejherowskie" (Wejherowo 2009 r.) oraz plenerach i warsztatach gminnych i powiatowych.

Obrazy znajdują się w kolekcjach prywatnych w Polsce jak również za granicą, m.in. w Szwecji - Tyreso, Holandii - Roterdam ( kolekcja prywatna rodziny Van Leven oraz Johan Pot), USA oraz we Francji (Paryż – kolekcja prywatna). Kilka obrazów zostało również zakupionych przez galerie w Warszawie. W Paryżu jak i w kraju, znajdują się również realizacje dotyczące malarstwa ściennego.

Przede wszystkim uprawia malarstwo olejne, a ponadto akryl, rysunek i pastel. Maluje portrety, krajobrazy, konie, akty, kwiaty, surrealizm, kopie znanych. Uczestniczyła w projekcie realizowanym przez firmę NovaMedia i Urząd Miasta Krakowa polegającym na przedstawianiu i promowaniu sztuki wizualnej w mediach komunikacji miejskiej: autobusach i tramwajach.